Geluk en POLITIEK

Hoe worden de inwoners van een land gelukkiger?

Wie het geluk in de politiek zoekt heeft röntgenogen nodig. Bijna alles gaat, direct of indirect, over ons geluk, maar het woord geluk zelf zul je zelden tegenkomen.

Politici nemen aan dat als bijv. de benzine goedkoper wordt, onze koopkracht omhoog gaat, de roaming-kosten van onze mobiele telefoon dalen etc. (of een ander voorbeeld) ons leven daar beter van wordt en wij dus gelukkiger zullen zijn. Hoe gelukkig kan hen niet zoveel schelen (anders zouden ze dat wel vaker nagaan). Als het maar gelukkig genoeg is om de volgende keer op hen te stemmen (dat wordt immers nauwlettend gevolgd).

Maar zelden worden de ideeën over wat goed voor ons is en waar wij blij van zouden moeten worden, vergeleken met wat wij weten over wat mensen gelukkig maakt.

Wie geluk in de politiek wil leren herkennen, moet gaan zien hoe achter woorden als ‘belang’, ‘goed voor ons land’, ‘dat verlangt de burger’ niet alleen meningen of opiniepeilingen, maar vaak opvattingen over geluk schuil gaan. Die kunnen al of niet in overeenstemming met de werkelijkheid zijn.
Ja, zo simpel is het: die kunnen kloppen of niet. Als ze kloppen, is de kans groot dat we er gelukkiger van worden. Als ze niet kloppen, moeten we ons afvragen waarom politici ons dat niet laten weten.

Diezelfde röntgenogen, maar dan nog scherper, hebben we nodig bij de economische theorie en modellen waarop politici zich beroepen. Als er één onderwerp is dat door en door over ons geluk gaat, maar het woord nooit noemt, is dat de economie. Daarbij nemen veel economische modellen stilzwijgend aan: meer geld, meer geluk. Dat is een gevaarlijke vereenvoudiging van wat wij weten over de oorzaken van geluk.

Geluksdoctorandus vind dat jij zelf als eerste verantwoordelijk bent voor je geluk. Dat hoeft de staat niet te doen. Maar veel van wat de overheid doet, heeft consequenties voor ons geluk. Om dat te onderkennen, is niet links of rechts. Waarom zouden we dit niet eerlijk onder ogen zien en in de overweging meenemen? Het maakt de politiek een stuk transparanter!

Geluksdoctorandus zal je daarom helpen om politieke röntgenogen te ontwikkelen voor de rol die geluk speelt en kan spelen in politiek en beleid
— of het nu geluk heet of niet.
Onder het menu ‘geluk en politiek’ zul je steeds meer informatie vinden die hierbij van pas kan komen.
Zie ook de blogs over dit onderwerp.