EHERO-seminars over geluk (vrij toegankelijk)

In Parijs bestaat een lange traditie dat universitaire docenten van naam colleges geven die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook in Nederland en België zijn universiteiten soms opener dan je denkt.
Zo organiseert het Rotterdamse EHERO maandelijks een vrij toegankelijk seminar, waar het laatste onderzoek rond ‘een bepaald onderwerp en geluk’ wordt besproken. Gasten zijn van harte welkom.  

Logo EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation)Wat is EHERO?
EHERO staat voor Erasmus Happiness Economics Research Organisation. Het is een samenwerkingsverband van geluksonderzoekers aan de Erasmus-universiteit, maar ook elders. De bekende World Database of Happiness van geluksprofessor Ruut Veenhoven is onlangs in EHERO opgegaan. De nadruk ligt, zoals de naam zegt, op gelukseconomie, maar ook andere kanten van het onderzoek naar geluk, welzijn en kwaliteit van leven komen er regelmatig aan bod.

Programma 2015

Vrijdag 6 februari in zaal C 1-4
EHERO Happiness Research Program 2015 & Online Social Networks and Happiness
door Martijn Burger & Effi Arampatzi

Vrijdag 27 februari in zaal C 1-4
What determines emotional well-being?
door Violeta Misheva

In this research project we use data from Australian twins to explore the role of traumatic events in relation to emotional well-being.  
– First, we test the robustness of previous findings in the well-being literature.
– Second, we test the validity of the adaptation hypothesis, according to which human beings can adapt to both positive and negative shock and return to some setpoint level of life satisfaction.
– Third, we show that genetic dispositions are important for emotional well-being.

Vrijdag 27 maart in zaal C 1-5
The political pursuit of happiness
discussie tussen prof. dr. Martin van Hees (hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit, Amsterdam) & prof. dr. Ruut Veenhoven (sociale condities van geluk, EHERO).

Aanleiding is de publicatie van de TeldersStichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD) met de titel ‘Gelukspolitiek. Liberalisme en de waarde van vrijheid’. Prof. Van Hees en de andere auteurs daarvan zijn kritisch over de rol van geluk als politiek doel. Ruut Veenhoven is meer optimistisch.

Geluksdoctorandus schreef een recensie van deze publicatie. 

Vrijdag 24 april in zaal C 1-5
Theory of happiness, an exploration
door Akskaya de Groot (geluksdoctorandus)

We weten inmiddels best veel over geluk, maar in hoeverre kunnen we dit bij elkaar brengen in een samenhangende theorie, die ook een richting aangeeft voor verder onderzoek? Deze presentatie is een exploratie van wat daarbij komt kijken.

Vrijdag 29 mei in zaal C 1-5
‘Religion & Happiness’ and/or ‘Cities vs nature’
door Adam Okulicz-Kozaryn

Vrijdag 26 juni in zaal C 1-5
How can happiness research help economists?
door Jan Ott

Jan Ott is goed thuis in het onderzoek naar geluk op het niveau van landen en naar de invloed van de overheid op het geluk. Deze presentatie is een update van ‘What Can Economists Learn from Happiness Research?’ door Bruno Frey and Alois Stutzer in het Journal of Economic Literature van juni 2002.

Doelgroep EHERO-seminars
Het is niet verplicht, maar wel handig als je een academische achtergrond hebt en als bijv. de volgende trefwoorden je iets zeggen:
subjectief welzijn, positieve psychologie etc. (psychologen),
welbevindenkwaliteit van leven, sociale indicatoren etc(sociologen),
– expected en experienced utility etc. (economen).
Meestal wordt er op een EHERO-seminar een onderzoek besproken. Nu en dan worden daarbij specialistische vragen gesteld. Maar er wordt vaak ook informeel over de aanpak en de resultaten van gedachten gewisseld. In de ervaring van geluksdoctorandus zijn de seminars daardoor een leuke kennismaking met het geluksonderzoek en de mensen die dit uitvoeren.

Waar is het?
De EHERO-seminars vinden plaats op de: 
Erasmus Universiteit Rotterdam,
Burgemeester Oudlaan 50,
C 1-4 of C 1-5 (C-gebouw, grote hal, eerste verdieping),
3062 PA  Rotterdam.

Laat het even weten als je komt, of als je nog vragen hebt, aan Martijn Burger of Effi Arampatzi: mburger@ese.eur.nl of arampatzi@ese.eur.nl

Wil je meer weten over EHERO?
Of over de opleidingen rondom geluk die je er kunt volgen?
Zoals een Minor in Quality of Life and Happiness Economics (voor studenten); de Masterclass Grondslagen van Geluk of het Executief Programma Rendement van Geluk (voor professionals, beleidsmakers en leidinggevenden).
Kijk dan eens op deze site.

Dit bericht is geplaatst in Geluksonderzoek met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.