Zoek het geluk in de stad en loop de Geluksroute

Een wit klavertje vier op een groene achtergrond is het logo van project Geluksroute

“Deel je geluk met de wereld”, is het idee achter de Geluksroute, een idee dat in steeds meer steden wordt overgenomen.
Langs de geluksroute vinden allerlei activiteiten plaats die de deelnemers gelukkiger kunnen maken of  wijzer over geluk.

Zit jouw stad er al tussen?
Tot nu toe vond er al een Geluksroute  plaats in: Leiden (al 3x waaronder in september 2012, de eerste), Haarlem (2x), Eindhoven (2x), Amsterdam-Oost, Utrecht, Rotterdam-Noord en Rotterdam-Centrum, Den Haag, het Groene Hart, Gouda en Delft. Stap voor stap komen er nieuwe steden bij.

Voor de komende tijd staan er Geluksroutes gepland in: Heerlen (zaterdag 28 en zondag 29 maart), Apeldoorn (zaterdag 18 en zondag 19 april), opnieuw in Utrecht (16 en 17 mei), Rivierenland (30 en 31 mei) en voor de derde keer in Eindhoven (13 en 14 juni).

Een mooi voorbeeld van co-creatie
Hoewel er vaak geslaagde elementen van eerdere geluksroutes worden overgenomen, is de geluksroute in elke stad weer anders. De route wordt telkens…

… georganiseerd door een kleine groep lokale initiatiefnemers. Die doen de coördinatie. Daarvoor ligt inmiddels een prachtig model klaar, op basis van eerdere ervaringen, dat steeds verder wordt uitgebreid.
Bijvoorbeeld met een picknick van overvloed, soms samen georganiseerd met de thuiskoks van thuisafgehaald.nl, die wordt gemaakt van goede producten die anders worden weggegooid.

Geluksbrengers en geluksplukkers
Per stad kunnen zich daarnaast zogeheten geluksbrengers melden (vaak vele tientallen), die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen activiteit. Dat kunnen gelukscoaches, clowns of yogaleraren zijn, maar ook winkels en horeca kunnen op hun manier meedoen. De bedoeling is dat die gratis wordt aangeboden. Net als bij de picknick gaat het immers om delen uit overvloed.
Ook kunnen verschillende geluksbrengers samenwerken, bijvoorbeeld iemand die een aantrekkelijke locatie beheert met mensen die daarbinnen iets willen uitvoeren of vertellen.
Alles bij elkaar ontstaat zo een combinatie van serieuze en speelse activiteiten, die er in iedere stad weer anders uitziet. En degenen die daaraan deelnemen, dat zijn… de geluksplukkers!

Natuurlijk kun je ook het initiatief nemen tot een geluksroute in je eigen stad of gemeente!

De Geluksroute heeft een algemene site, waar je meer over de geschiedenis en de achtergronden ervan kunt lezen, doorgaans een site per stad, en is tevens te vinden op Twitter en Facebook.

San Diego skyline - picture by peasap (creative commons license)

Tip: wil je wel eens meer lezen over wat er zo al bij geluk in een stad meespeelt, bekijk dan het dossier ‘Happy City’ van Stadsleven Amsterdam. 

 

Gelukkig nieuwjaar!
Dit bericht is geplaatst in Geluk in de Stad, Geluksinitiatief met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *