Alledaags geluk: Gelukkig zijn, doe je niet in je eentje

Ga mee op zoek naar het alledaags geluk!

Alledaags geluk, waar komt dat vandaan? Leren we dat niet allemaal van de mensen om ons heen? Door hoe wij hen ervaren? En door van ze af te kijken?
De komende maanden gaat Geluksdoctorandus elke maandagavond op zoek naar het geheim van alledaags geluk. Samen met iedereen die daarvoor ook naar De Haagsche Tafel in Den Haag komt.

Met Geluksdoctorandus Akshaya de Groot op zoek naar alledaags geluk Elke 14 dagen bespreken we iets anders wat je kunt doen om geluk sterker te maken of te vergroten. Zowel je eigen geluk, als dat van anderen. De thema’s zijn: echt genieten, vriendelijkheid, kunnen vergeven, piekeren vermijden, aandacht voor jezelf en je omgeving (mindfulness), en ‘valkuilen om te vermijden, als je anderen gelukkiger wilt maken’. Dat zijn althans de onderwerpen die tussen nu en kerstmis aan de orde komen.
Filosofen en politici spreken graag met dure woorden over het sociale weefsel van de samenleving. Wij kletsen niet, maar gaan op deze maandagavonden samen kijken hoe dat weefsel in elkaar steekt en hoe je het sterker maakt. We gebruiken daarbij de kracht van geluk. Want als je ergens gelukkig van wordt, wil je ermee doorgaan, en dat maakt het sterk. Hieronder kun je lezen waar de workshops over gaan:

Workshop ‘Alledaags geluk’ 1, maandagavond 4 september

• Echt genieten is meestal niet louter het volgen van je impulsen. Het beteken dat je tijd en aandacht uittrekt om in het genieten op te gaan. Het betekent dat je daarover vrij van schuldgevoelens kunt zijn. Genieten is niet alleen maar egoïstisch — een beetje wel ;-) maar dat mag vaak ook best.

Als genieten een plaats heeft in je leven, draagt dit eraan bij dat je leven zin heeft en dat jij het de moeite waard vindt. Als je zelf weet wat genieten is, kun je andere mensen ook helpen hun leven fijner te maken. (Bijvoorbeeld, als je uit eigen ervaring weet wat goede sex betekent, besef je makkelijker hoeveel waarde vrijen ook kan hebben voor oudere mensen of mensen met een beperking.)

In deze workshop gaan we zelf – met hulp van de Haagsche Tafel – een paar eenvoudige ‘genietingen’ ervaren. Wees gerust, we houden het kuis. We bespreken onze ondervindingen daarbij, de plaats van genieten in ons eigen leven en (waarom niet?) hoe je daar meer uit kunt halen. Maar ook hoe je anderen in je omgeving meer kunt laten genieten.

Workshop ‘Alledaags geluk’ 2, maandagavond 18 september

• Vriendelijkheid lijkt zo weinig cool of vet, dat bijna niemand er bij stilstaat. Maar als we eens niet vriendelijk worden bejegend, kan dit een heel nare ervaring zijn. Dan merken we aan den lijve hoe belangrijk het is. Herken je dat?

Deze workshop beginnen we met elkaar vriendelijk te begroeten (op heel verschillende manieren!). We bespreken onze ervaringen met vriendelijkheid, en ook hoe ons afgaat om zelf vriendelijk te zijn. Op elk moment van de dag, tegenover iedereen? Wat kun je doen bij mensen tegenover wie je eigenlijk geen vriendelijkheid voelt?

En op de achtergrond speelt altijd iets anders mee: hoe vriendelijk zijn wij tegenover ons zelf? Ook daarbij zullen we stilstaan.

Workshop ‘Alledaags geluk’ 3, maandagavond 30 oktober

• Vergevingsgezind zijn, klinkt zo hoogdravend. Je hoort al bijna de dominee van de kansel preken. Maar of je makkelijk leert vergeven, begint op het speelterrein bij de peuteropvang. Elkaar snel kunnen vergeven is de smeerolie van elke goede samenwerking (zolang we geen perfecte mensen zijn).
We gaan dus niet moreel, vanuit de hoogte, maar als het ware op onze hurken naar vergeving kijken: Hoe werkt dat eigenlijk? Wat kun je zelf beïnvloeden? Hoe kun je elkaar daarbij helpen? Hoe kun je vergeven makkelijker maken? Het is niet alleen maar een kwestie van ‘willen’. Er zijn ook tips en goede oefeningen voor, bijv. door eens na te gaan hoe het was toen jij door iemand anders werd vergeven.
En wat kun je doen om een ‘vergevingsgezinde’ werksfeer of thuisomgeving te creëren?

Workshop ‘Alledaags geluk’ 4, maandagavond 13 november

• Pieker jij? Wie niet eigenlijk? Af en toe althans. Vooral als het tegenzit waarschijnlijk. Piekeren is o zo menselijk, maar voorbij een bepaald punt (en dat is al snel bereikt) ook o zo onhandig, omdat je gedachten dan in cirkeltjes draaien.

Maar je kunt er iets aan doen en dat kan je op allerlei momenten van pas komen. Zelfs als je van jezelf uit niet zo’n grote piekeraar bent. We gaan verschillende oplossingen langslopen en soms uitproberen, zoals: afleiding zoeken (jezelf dwingen aan iets anders te denken, doordat je wat gaat doen); betere, meer positieve gedachten denken; en afstand nemen van je gedachtes (bijv. door meditatie). Het enige wat we niet zullen adviseren, is: stoppen met denken, want dat is nu net hetgene wat bij piekeren niet lukt!

En natuurlijk vragen we ons af: wat kun je samen met elkaar doen om piekeren te vermijden en minder te maken?

Workshop ‘Alledaags geluk’ 5, maandagavond 27 november

• Kennismaking met mindfulness. Een van de meest waardevolle veranderingen die je in je leven kunt aanbrengen, is: gaan mediteren en oefenen in mindfulness. Zo kun je elke dag een korte vakantie nemen in je hoofd, en daardoor weer flink opfrissen. Het helpt je ook om met aandacht en een nieuwe blik je omgeving te zien.

We gaan een paar korte mindfulness-oefeningen doen, ter kennismaking; maar er zal ook veel gelegenheid zijn tot gedachtenwisseling. Over mindfulness en meditatie bestaan nu eenmaal allerlei opvattingen, waaronder echte misverstanden. En het is waardevol om dit te bespreken voordat je (eventueel) eraan begint.

Ook zal ik iets vertellen over het onderzoek dat hiernaar is gedaan. Dat is meer dan je denkt en met sommige heel positieve uitkomsten.

Ten slotte bespreken we hoe mindfulness past in je sociale omgeving.

Workshop ‘Alledaags geluk’ 6, maandagavond 11 december

• Valkuilen als je anderen gelukkig wilt maken. Laten we het maar eerlijk zeggen. Tal van mensen willen niet gelukkig(er) worden, of geholpen worden, en in elk geval niet op ‘jouw manier’. En jij wilt op jouw beurt ook niet de padvinder zijn die het oude vrouwtje helpt met oversteken — naar de kant waar ze net vandaan kwam…

Kortom, andere mensen helpen, of overreden aan iets leuks mee te doen, kán een subtiel proces zijn. Soms durven mensen juist niet te vragen wat ze nodig hebben of graag willen. Dan weer weten ze niet eens wat er mogelijk is, dus komt het niet eens in ze op om wat te vragen of ernaar te verlangen.

Zo wisselen we met elkaar uit over allerlei kleine hobbels die je kunt tegenkomen als jij mensen wilt helpen, of de wereld om jou heen beter wilt maken.  Het interessante is: je bent niet de eerste of de enige die ze tegenkomt. En vaak zijn er allerlei wegen (geduld is daar een van) om er op een vruchtbare manier mee om te gaan.

Je kunt van week tot week beslissen of je wilt komen. De avonden duren  telkens van 19.30 uur (ontvangst) à  20.00 uur (start) tot circa. 21.30 uur.

De kosten zijn 12,50 euro per keer, inclusief 1 drankje. Aanmelding bij de Haagsche Tafel (adres: Laan van Nieuw Oostindië 12-A, Den Haag).

De cover van Handboek Positieve PsychologieOok de tussenliggende maandagen gaan over geluk. Maar dan over onderzoek, filosofie en geschiedenis, evenals de toepassing op verschillende werkgebieden.

Er is voorts een programma van 8 dagdelen (desgewenst op maat), waarin deze workshops zijn verwerkt, voor professionals en organisaties.  De maandagavonden geven daarvan vast een voorproefje.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheidszorg en GGZ, Opvoeding, onderwijs en kinderen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *