(Tegen)licht op geluk

De baas (Ricardo Semler) en zijn medewerkers (licht bewerkte screenprint van Tegenlicht)

De baas (Ricardo Semler) en zijn medewerkers (licht bewerkte screenprint van de website van Tegenlicht)

Kun je ook gelukkig zijn op je werk? We durven het bijna niet meer te vragen in een tijd met steeds meer ontslagen en faillissementen, dan wel druk op werknemers om dit te voorkomen.

Toch kunnen juist gelukkige medewerkers een voorwaarde voor zakelijk succes zijn.

Het tv-programma Tegenlicht is, wat de Duitsers zo mooi noemen, een “Geheimtip” voor wie wil weten wat er echt gebeurt in de wereld. Al lang voor het schelden op bankiers algemeen gebruik werd, liet Tegenlicht zien wat er misging op de Amerikaanse huizenmarkt. Toen snapte ik daar nauwelijks de relevantie van. Wist ik veel dat al die banken uitgerekend daarin ons geld hadden belegd?

Maar Tegenlicht laat ook regelmatig zien hoe het wél kan, in binnen- en buitenland. Zo was er onlangs een fascinerende uitzending over de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, die ‘resultaatgericht werken’ echt in praktijk brengt. Zolang zijn medewerkers zich aan hun afspraken houden, mogen ze zelf hun werk- en rusttijden bepalen (zie afbeelding). Semler zelf is er niet armer van geworden, en is dat ook niet van plan. Het gekke is, als je dit hebt gezien, en je ziet hem daar met zijn dikke sigaar: je gunt het hem.

De uitzending van Tegenlicht is doorgaans op maandagavond rond 21 uur en wordt herhaald op dinsdagochtend. Via hun website kun je het echter ook bekijken, wanneer je zelf zin hebt. Daar vind je ook nog eens achtergrondinformatie en aanvullend video-materiaal. Aanbevolen, dus!

Klik hier voor de aflevering over Ricardo Semler.

En hier voor de komende aflevering over Gelukkig Werken in Nederland:
maandag 18 februari 21 uur.

Dit bericht is geplaatst in Economie, Gelukseconomie met de tags , , . Bookmark de permalink.