21 mei Europese presentatie van het World Happiness Report

Richard-Layard-kosten-baten-analyse-in-termen-van-gelukMenig econoom en beleidsambtenaar kent zijn naam. Ooit stelde Richard Layard namelijk hét handboek voor kosten-baten-analyse samen. Een handboek, waarmee je zo goed mogelijk kunt uitrekenen wat overheidsbeleid ons kost en oplevert. Inmiddels is hij van mening dat je dat beter in termen van geluk dan in geld kunt uitdrukken. Op donderdag 21 mei in Rotterdam zal hij vertellen waarom. 

Die middag vindt vanaf 12.30 in de Forum-zaal van de Erasmus-universiteit de Europese presentatie plaats van het World Happiness Report 2015. Alledrie de hoofdauteurs, John Helliwell, Richard Layard en Jeffrey Sachs zullen daarbij aanwezig zijn (de laatste per video). Ook jij bent welkom! De toegang is gratis, mits na aanmelding.

Prof. Helliwell zal ingaan op de oorzaken van het geluk van landen, en welke ontwikkelingen daarin de laatste jaren plaatsvinden, Hoe komt het bijvoorbeeld dat uitgerekend Nederland, dat het altijd zo goed deed, op de ranglijst is gedaald?

Professor Layard zal bespreken hoe je geluk in kunt zetten als beleidsinstrument en -doel. Hij presenteert daarbij een nieuwe kijk op kosten-baten-analyse, die vorig jaar voor het eerst was te vinden in het Legatum-report dat ik toen hier besprak. 

Andere sprekers zijn: 
– Prof. dr. Ruut Veenhoven, verbonden aan EHERO (kennis- en expertisecentrum voor geluksonderzoek), zal een presentatie geven over geluk en ontwikkeling.
– dr. Martijn Burger, universitair docent industriële en regionale economie aan de Erasmus School of Economics, en Elena Lanchovichina van de Wereldbank gaan na of de Arabische lente voorspeld had kunnen worden aan de hand van gegevens over geluk in plaats van het bbp.

Een evenement dus om in je agenda te noteren! (Mits na aanmelding.)

Hier kun je het World Happiness Report 2015 downloaden; inclusief het hoofdstuk van Richard Layard en Gus O’Donnell: How to Make Policy when Happiness is the Goal.

Dit bericht is geplaatst in Beleid, Bruto Nationaal Geluk, Geluksonderzoek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *