Reality check: twee keer right on the money

Soms moet je als blogger een goed idee staande houden, ook al gelooft niemand anders er nog in. Maar soms wil je toch graag weten of je op de goede weg bent. Sinds ik, ruim een maand geleden, deze serie blogs over vuistregels voor geluk in de politiek ben gestart, waren er al twee verrassende momenten.

Moment 1. Op 22 maart schreef ik de eerste blog van deze serie. Als voorbeeld van wat er kan gebeuren als leiders geen besef hebben van geluk, nam ik een rapport van de Nederlandse Bank (DNB) over de bestuursstijl van financiële instellingen.

Dit rapport was heel erg low key door DNB naar buiten gebracht. Hoewel het glas duidelijk driekwart leeg was, werd het als één kwart vol gepresenteerd, en er werden nergens namen genoemd.

In contrast daarmee gaf ik het rapport juist extra gewicht, omdat bestuurders een voorbeeld zijn voor hun medewerkers en hun gedrag exemplarisch is voor de cultuur van een organisatie. Had ik het verhaal daarmee ten onrechte opgeblazen?

Nog geen twee weken later blijkt: onder de door DNB niet genoemde organisaties waar het goed mis was met de bestuursstijl zit tenminste één bank uit de top driede Rabobank.

Moment 2. Vorige week waagde ik het om de zin van de hypotheekrenteaftrek aan te snijden (en deze week ga ik ermee door). Maar er is inmiddels toch een woonakkoord? Het is nota bene onderschreven door het kabinet en drie oppositiepartijen (PvdA, VVD, D’66, Christenunie en SGP). Moeten we nu niet eens verder? Zoek je geen spijkers op laag water?

Op de kop af zes dagen later (donderdag 25 april) opent uitgerekend het Financieele Dagblad met de kop: “ Experts bepleiten verdere ingrepen woningmarkt ”.

De strekking van het artikel is dat dit kabinet een historische kans om de woningmarkt te hervormen slecht heeft benut. De Vereniging Eigen Huis, de makelaarsorganisatie NVM, de Woonbond, de koepel van woningbouwcorporaties Aedes én 16 bekende economen vinden allen dat de renteaftrek ofwel had moeten worden afgeschaft of tot hooguit 30 procent beperkt.

In een redactioneel commentaar zegt de krant: “Het staat onomstotelijk vast dat de ingezette maatregelen uit het regeerakkoord en het Woonakkoord niet voldoende zijn voor de lange termijn.” Er is juist een visie op die lange termijn nodig. “Opnieuw de kop in het zand steken, zoals veel politici jarenlang deden, is geen optie.”

Ben ik zo’n goede blogger dat ik van tevoren aanvoel wat er gaat spelen? Nee, dat zal toeval zijn. Ik denk dat er iets anders aan de hand is: door een focus op geluk ga je steeds beter zien waar het op aankomt.

Reden te meer om verder te gaan met deze serie vuistregels voor geluk in de politiek.

Dit bericht is geplaatst in Beleid, Over de site, Politiek. Bookmark de permalink.