Presentaties over geluk

Geluksdeskundige Akshaya de Groot (1958) is initiatiefnemer van Geluksdoctorandus en geeft graag presentaties en workshops over geluk en van alles wat daarmee samenhangt.

Portret van Akshaya de Groot (geluksdoctorandus) door Desiree VerstegeHij is van veel markten thuis, heeft in uiteenlopende organisaties voor de groep gestaan (van krijgsmacht tot ICT-rekencentrum tot universiteit) en kan geluk uit allerlei invalshoeken aan de orde stellen. Hij kan daardoor goed een brug slaan tussen een betrouwbare, wetenschappelijke benadering én wat je er praktisch mee kunt doen — vooral samen!

Hieronder vind je wat voorbeelden en ideeën, maar laat gewoon weten wat je graag wilt. Als het met geluk te maken heeft, kunnen we daar altijd een geschikte vorm voor vinden.

Recente presentaties:

Zaterdag 13 september (13.30 uur in het Laaktheater) en zondag 14 september 2014 (15.oo uur in Bink 36), als gratis bijdrage aan de Geluksroute:
Gelukkiger dankzij het Binnenhof? De groeiende rol van geluk in de politiek van de 21e eeuw.

Vrijdag 29 september 2014, Erasmus Universiteit Rotterdam, EHERO maandelijks seminar (Erasmus Happiness Economics Research Organisation):
Policy Consequences of different Theories of Happiness.

Andere thema’s voor workshops of presentaties over geluk kunnen zijn:

• Wat is geluk eigenlijk en waarom is het belangrijk? Hoe worden mensen gelukkig?

Voor een eerste idee van de inhoud van deze en andere presentatiethema’s raad ik je vooral aan ook zelf op deze website rond te snuffelen.
Zie in elk geval de pagina’s Wat is geluk? en Wat maakt geluk de moeite waard?

• Geluk en moraal/ethiek (evtl. ook religieus)

Geluk en moraal liggen dicht bij elkaar, maar ze zijn toch verschillend. Geluk gaat in de eerste plaats om datgene wat voor iemand individueel goed is. Moraal of ethiek gaat om datgene wat jegens elkaar goed is. Maar zou je voor dat laatste niet ook iets van het eerste moeten afweten?
Desgewenst zou ik een goedmoedige kritiek op de kerkelijke moraal kunnen geven omdat deze vrijwel helemaal voorbij is gegaan aan wat voor mensen individueel goed is, en zich vrijwel uitsluitend op het goed doen jegens andere mensen heeft gericht.
Vrijwel hetzelfde geldt trouwens voor de filosofische moraal (Kant, Rawls etc.). Zelfs de Utilisten (of Utilitaristen) hebben ons niet veel wijzer over geluk gemaakt.

• Wat weten we over geluk?

  • vanuit de wetenschap
  • vanuit de levenskunst
  • vanuit Oosterse tradities
  • vanuit de Westerse filosofie

Elk van deze drie bronnen heeft een andere benadering en leidt tot een ander soort ‘kennis over geluk’. Daar zijn verschillen tussen, maar ook belangrijke overeenkomsten. Daarbij is wetenschap in het algemeen de meest betrouwbare bron. Toch kunnen we ook veel uit andere bronnen leren en soms vergeten wetenschappers dat wel eens.

• Samen gelukkiger worden, bijv.

  • tussen partners
  • in een gezin
  • op school of op het werk
  • als samenleving

Gelukkig(er) worden zien we vaak als iets individueels. maar als eigenlijk iedereen het wil, is het dan niet veel handiger om het samen te doen? En dan is de volgende vraag: hoe kunnen wij elkaar erbij helpen om gelukkiger te worden?

Geluksdeskundige Akshaya de Groot is van huis uit onderwijssocioloog. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de didaktiek van het schoolvak maatschappijleer. Hij werd echter (wetenschaps)journalist en leerde op die manier moeilijke onderwerpen te vertalen voor een groot publiek.

Via de journalistiek ontwikkelde hij zich mede tot communicatiedeskundige. In die hoedanigheid werkte hij mee aan grote projecten bij allerlei organisaties (van thuiszorg tot  luchtmacht, van ICT tot cultuurverandering). Hij weet dus hoe de wereld in elkaar zit.

Pas later verdiepte hij zich zowel wetenschappelijk als filosofisch in verschillende benaderingen van geluk (wetenschappelijk onderzoek, filosofie van geluk, levenskunst en Oosterse tradities). Inmiddels is hij als blogger, wetenschapsjournalist en auteur gespecialiseerd in geluk en alles wat daaromheen zit (levenskunst, welzijn, welbevinden, kwaliteit van leven etc.).
Hij geeft presentaties over geluk, maar schrijft desgewenst ook essays of artikelen (zoals dit in de HP/DeTijd), geeft een workshop, of levert een bijdrage aan een conferentie of congres.

Wanneer je hem uitnodigt, krijg je iemand die het nodige van geluk afweet, en ook kan vertellen wat iemand daar op het werk en in het dagelijks leven mee aankan.

Vergoeding is afhankelijk van: gelegenheid, reisduur (vanaf Den Haag) en voorbereidingstijd.

Interesse? Bel
070 – 324.16.17 (in werktijd) of zend een bericht aan:

akshaya [ape-staartje] geluksdoctorandus [punt] nl

Om spam te voorkomen staat het er op deze manier, maar je begrijpt het vast wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *