Dag van Geluk – wat gebeurt er op 20 maart 2015 ?

Klik om de tekst te zien van de VN-resolutie voor een Internationale Dag van Geluk

Vrijdag 20 Maart 2015 wordt alweer de derde Internationale Dag van het Geluk, ofwel de Wereldgeluksdag van de Verenigde Naties, gevierd.
De resolutie om deze datum tot een Internationale Dag uit te roepen, werd op 28 juni 2012 unaniem aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Hoewel alle landen, dus bijv. ook Nederland, België en Suriname, zichzelf hebben verplicht deze dag op gepaste wijze te vieren, gebeurt er van officiële zijde nog steeds niets.
Gelukkig komen er uit andere richtingen elk jaar meer initiatieven om de Dag van Geluk te vieren en het thema geluk onder de aandacht te brengen. Hieronder vind je een overzicht van de evenementen en initiatieven op geluksdag 2015.

Wat gebeurt er in 2015 op de Dag van Geluk?

•  Politici en beleidsmakers laten zien dat ‘sturen op geluk’ een reële optie is
Dichter bij het Binnenhof in Den Haag kon niet: in Perscentrum Nieuwspoort wordt
’s ochtends vanaf 10 uur een speciale update gegeven over de stand van zaken rond geluk en beleid aan politici en beleidsmakers door v.l.n.r.:

Geluksprofessor Ruut VeenhovenGeluksdoctorandus Akshaya de Groot– geluksprofessor Ruut Veenhoven (“Hoe gelukkig zijn de Nederlanders en waardoor zijn ze dat?”);
– en geluksdoctorandus Akshaya de Groot (“De groeiende rol van geluk in de politiek van de 21e eeuw”).
Het college duurt tot de lunch, broodjes inbegrepen, en is speciaal bedoeld voor politici (van gemeenteraad tot parlement), bestuurders, beleidsmakers en beleidsadviseurs. De bijeenkomst wordt aangeboden door EHERO, de Erasmus Happiness Economics Research Organisation, het multidisciplinair kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk van de Erasmus Universiteit.
Meer informatie en gratis aanmelding: via deze webpagina van EHERO.

• Geluk in het Onderwijs – minder aandacht voor cognitie, maar hoe dan?

Amersfoort 20 maart 2015 vanaf 14 uur Gelukskoffer in samenwerking met Twijnstra GuddeZowel de OECD als het Centraal Planbureau pleiten inmiddels voor een minder eenzijdige nadruk op cognitie in het onderwijs. Maar hoe doe je dat?

De Gelukskoffer organiseert op vrijdagmiddag 20 maart samen met Twynstra en Gudde een evenement met inspirerende sprekers over leiderschap, geluk, motivatie en talenten.
Dat zijn in elk geval:

– Anton Philips (inspirerend spreker over motivatie en geluk in het onderwijs).
Maurits Bruel (auteur van De Geluksfabriek en expert over geluk in organisaties).
Ad Bergsma (docent Zelfmanagement en auteur van Gelukkig voor de klas).
– Clara den Boer (creator van het boek Ondernemend Geluk en initiatiefnemer van Gelukskoffer).

Locatie: Stationsplein 1 Amersfoort, start: 14.00 uur of 16.00 uur (= na schooltijd).
Betaling (bij aanmelding): in de vorm van een (zelf te bepalen) gift. Met de opbrengsten hiervan krijgen zo veel mogelijk kinderen ‘Lessen in Geluk’ aangeboden door Gelukskoffer.
Aanmelding: www.gelukinhetonderwijs.eventbrite.nl.

• Geluk in de Stad, met name in Eindhoven, van 16-20 maart
Geluk voor Eindhoven 16 tot en met 20 maart 2015, georganiseerd door het Parktheater en Fontys Hogescholen
De stad Eindhoven staat zelfs de hele week, van maandag tot en met vrijdag, in het teken van geluk. Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen hebben voor vijf dagen een programma georganiseerd op inspirerende plekken in de binnenstad.
Je kunt luisteren naar geluksambassadeur Leo Bormans, je laten informeren door wetenschapsjournalist Mark Mieras, lachen om cabaretier/leraar Peter Heerschop of wijzer worden van onderwijskundige Marcel van Herpen. Studenten en deskundigen gaan met elkaar in debat over het thema ‘De Gelukkige Stad’. Bezoek het cabaretduo Afdeling Geluk, neem je kinderen mee naar geluksworkshops van studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek of feest mee in de Effenaar.
Het gehele programma (dat deels gratis is) vind je hier.

• Ten slotte is het ook nog eens World Storytelling Day (Wereldverteldag) !
Toevallig blijkt het 20 maart ook nog elk jaar Wereldverteldag te zijn. Dat is geen officiële dag, maar laten we niet flauw zijn. Het is natuurlijk prachtig dat dit op dezelfde dag plaats vindt!
Het is ooit begonnen in Zweden… kort daarna in Australië… maar mischien was het daarvoor al begonnen in Zuid-Amerika… Wikipedia is daar niet helemaal duidelijk over, maar voor een spannend verhaal hoeft dat niet uit te maken.
Meer over wat er rond die dag in Nederland gebeurt, vind je op wereldverteldag.nl

Organiseer jij ook iets op de dag van het geluk en wil je graag dat geluksdoctorandus.nl dit vermeldt? Laat het dan even weten


Waarom is de International Day of Happiness op 20 maart?

De datum van 20 maart is bewust gekozen. Het is namelijk de dag van de equinox (of nachtevening), net als op 23 september. De equinox is het tijdstip in het jaar waarop de zon recht boven de evenaar staat en de lengte van dag en nacht overal op aarde ruwweg gelijk is. Na 20 maart begint de lente. Een symbolisch moment in het jaar dus.

Een zonsverduistering op de Dag van Geluk?
Effect van de zonsverduistering 20 maart 2015: het lijkt op de maan, maar het is wat je van de zon ziet, als de maan ervoor schuift.Op 20 maart 2015 vindt toevallig tussen
9.30 en 11.48 uur
’s ochtends een gedeeltelijke zonsverduistering plaats.
Zo’n 80% van de zon zal dan achter de maan verdwijnen, met als gevolg dat uitgerekend de zon de vorm krijgt van een smalle halve maancirkel.
Volgens de website hemel.waarnemen.com zal de verduistering bij helder weer vanuit Nederland en België in zijn geheel zichtbaar zijn, hoewel die een flink stuk naar het Noordoosten, boven de Atlantische Oceaan, plaatsvindt.

Dit gebeurde er o.a. in 2013 en 2014
De eerste Internationale Dag van Geluk was in 2013 aanleiding voor een toespraak van secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN, waarin hij pleit voor mededogen en overheden aanmoedigt een beleid uit te werken dat is gebaseerd op uitgebreide welzijnsindicatoren. In ons land koos Expeditie Geluk deze dag uit om 1000 geluksboeken het land in te zenden. En het NCRV-programma Man Bijt Hond zag er een onderwerp in voor een lichtvoetige satire met een Geluksmobiel.
Op geluksdag 2014 vonden diverse evenementen plaats, waaronder een inspiratiemiddag in Naarden van Gelukskoffer.

Satire van Man Bijt Hond (NCRV) op de eerste internationale dag van geluk

Tussen ‘World Plumbing Day’ en ‘World Down Syndrome Day’
Maar zo heel bijzonder is een ‘werelddag’ nu ook weer niet. Zoals je misschien wel weet, zijn er meer van die dagen. Veel daarvan gaan trouwens indirect over geluk en ongeluk.

• Zo is er, voorafgaand aan de wereldgeluksdag, op 11 maart de World Plumbing Daydie ons moet herinneren aan het belang van goede sanitaire voorzieningen voor gezondheid en welzijn.
• En meteen na 20 maart volgt zelfs een ‘dubbele’ werelddag. De 21e is namelijk tegelijk World Poetry Dayingesteld door de VN-organisatie UNESCO in 1999, en World Down Syndrome Day, ingesteld door de algemene vergadering van diezelfde Verenigde Naties in 2011. (Een roerend filmpje voor ouders of aanstaande ouders van een Down-kindje, vind je hier.)
Twee werelddagen op één dag, heeft er iemand in de VN-burelen zitten slapen? Of was dat juist een poëtische samenloop van omstandigheden?

 

Zo luidt de volledige resolutie van de Verenigde Naties (in het Engels)

Resolution A/RES/66/281: International Day of Happiness 

adopted by the General Assembly on 28 June 2012

 

The General Assembly,  

Recalling its resolution 65/309 of 19 July 2011, which invites Member States to pursue the elaboration of additional measures that better capture the importance of the pursuit of happiness and well-being in development with a view to guiding their public policies, 

Conscious that the pursuit of happiness is a fundamental human goal,  

Recognizing the relevance of happiness and well-being as universal goals and aspirations in the lives of human beings around the world and the importance of their recognition in public policy objectives, 

Recognizing also the need for a more inclusive, equitable and balanced approach to economic growth that promotes sustainable development, poverty eradication, happiness and the well-being of all peoples,  

1. Decides to proclaim 20 March the International Day of Happiness

2. Invites all Member States, organizations of the United Nations system and other international and regional organizations, as well as civil society, including non-governmental organizations and individuals, to observe the International Day of Happiness in an appropriate manner, including through education and public awareness-raising activities;

3. Requests the Secretary-General to bring the present resolution to the attention of all Member States, organizations of the United Nations system and civil society organisations for appropriate observance.

Het initiatief kwam van Bhutan. De resolutie werd met algemene stemmen aangenomen.

Bronnen: verslag van de vergadering, de resolutie, de officiële VN-nieuwsbrief over wat er die dag is besproken en besloten.

Dit bericht is geplaatst in Geluksinitiatief met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *