12 Geluksactiviteiten, die bewezen effectief zijn

Geluksactiviteiten zijn dingen die je zelf kunt doen om je geluk te bevorderen. Met deze pagina begint de online-cursus over geluk, levenskunst en oosterse wijsheid die je op deze website kunt volgen.  

De 12 geluksactiviteiten zijn afkomstig van geluksonderzoeker Sonya LyubomirskyAls er één wetenschapper van naam is, die het geluksonderzoek praktisch toepasbaar heeft gemaakt, is het Sonya Lyubomirsky wel. Zij is professor in de psychologie aan de universiteit van California en doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar geluk. Haar kernvraag is: wat kun je zelf doen om gelukkiger te worden?

Duurzaam geluk, daar gaat het om
In 2007 verscheen van Lyubomirsky het boek ‘The How of Happiness’. In het Nederlands is dit vertaald als ‘De maakbaarheid van het geluk. Een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven.’

Daarbij gaat het de onderzoekster niet om voorbijgaande momenten van levensgeluk – hoezeer zij ook aanraadt om die te plukken –, maar vooral om: duurzaam geluk. Minstens 40 procent van dit standvastige geluk hebben we in eigen hand. Rijk of slim hoef je er niet voor te zijn. Duurzaam geluk verwerven, doe je in de eerste plaats met je denkgewoonten en leefgewoonten. 

Begin met één geluksactiviteit
Vaak zijn onze denk- en leefgewoonten echter juist niet gericht op het bereiken van geluk. Daarom presenteert Lyubomirsky 12 geluksactiviteiten (waarvan het effect is aangetoond) die ons kunnen helpen bij het vergroten en het laten voortduren van ons geluksgevoel. Zij raadt aan om daaruit een van de activiteiten te kiezen die je het meest aanspreekt, en daarmee te beginnen.

 1. Toon dankbaarheid
 2. Cultiveer optimisme
 3. Tob niet en vergelijk niet
 4. Wees vriendelijk
 5. Koester sociale relaties
 6. Leer omgaan met tegenslag
 7. Probeer te vergeven
 8. Versterk flow-ervaringen
 9. Geniet van het leven
 10. Zet je in voor je doelen.
 11. Praktiseer geloof of spiritualiteit
 12. Zorg voor je lichaam

Je kunt deze 12 geluksactiviteiten ook via het menu vinden.

In welke richting maken we de meeste kans?
Lyubomirsky zegt dat geluk volgens onderzoek voor ongeveer vijftig procent afhankelijk is van je genen, voor ongeveer veertig procent van je levensstijl en je mentale instelling, en voor zo’n tien procent van je levensomstandigheden. Dus of je maatschappelijk succesvol bent of niet, of je een liefdespartner hebt of niet, of je gezond bent of niet, etc. — het bepaalt bij elkaar maar een klein deel van je geluk! Toch zijn dit laatste nu juist vaak de dingen waar we ons het meeste geluk van voorstellen en waar we ons het meest druk over maken …

Haar conclusie is dat we het grootste deel van onze tijd, van onze gedachten en van onze aandacht besteden aan dingen die ons maar een klein beetje gelukkiger maken.

Als je jezelf wilt motiveren om gelukkiger te worden, kom je er niet omheen:

• het grootste deel van ons geluk bevindt zich vaak in een andere richting dan waarin we het nu meestal zoeken.

De 12 geluksactiviteiten hangen met elkaar samen, doordat ze ons helpen het geluk in een betere richting te zoeken (en dus met meer kans op resultaat!).

Op de volgende pagina’s bespreken we de geluksactiviteiten één voor één. We hebben ze ontleend aan Lyubomirsky’s boek, maar beschrijven die hier in een stijl die bij de website past (veel korter en soms met aanvullingen). Wil je er meer over weten, dan is het de moeite waard Lyubomirsky’s boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ (of in het Engels ‘The How of Happiness’) zelf aan te schaffen.

Als je de link onderaan volgt…
…loop je vanzelf langs alle stappen/pagina’s in dit submenu. Je kunt ze achter elkaar lezen of bijvoorbeeld elke dag een pagina verder gaan.

Wandelend Verkeerslichtmannetje uit DDR (groen)Ga nu verder naar: Geluksactiviteit 1. Wees dankbaar.

Één reactie op 12 Geluksactiviteiten, die bewezen effectief zijn

 1. Edvliet schreef:

  Mag ik jou van harte bedanken voor je site?
  Mijn zoon in een negatieve spiraal richting depressie en ik probeer hem terug te krijgen in de positieve spiraal.
  Daarom ben ik aan het uitzoeken welke onderdelen er nodig zijn om “weer gelukkig te worden, weer in de positieve spiraal te komen”.
  Ik zat leergierigheid je paginas door te lezen” wat is geluk”, werd blij van de vragen die je jezelf stelde, was iets teleurgesteld door de Wordt Vervolgd.

  Ik heb mijn antwoord dus nog niet en ga verder zoeken. Je hebt me wel enorm geholpen in deze quest.

  Waar ik wel heel blij van werd was de pagina met de titel 12 geluksactiviteiten.
  Mijn vrouw is een aantal jaar geleden overleden en ik ben relatief gelukkig.
  En ik snapte dit niet. Hoe kan ik nou zelf zo gelukkig zijn in mijn situatie?
  Blijkbaar omdat ik van nature 11 van jouw 12 geluksactiviteiten ‘na leef’.

  Dank je wel voor dit inzicht.
  Ik denk dat ik nog wel 1 onderdeel mis: stabiliteit.
  Als je de stabiliteit, zekerheid hebt in je leven heb je een basis waar je geluk op kan laten bouwen/ groeien.

  De situatie van mijn zoon; onzeker of je deze maand financieel rondkomt; lage cijfers of school; stress op het werk maken een aantal geluksactiviteiten moeilijk na te volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *