Van geld naar geluk (3) – Geld is tijd

Geld is tijd. Fotomontage met als achtergrond een foto van een Zwitsers landschap door Christoph Michels (Creative Commons licentie).

Tevens boekbespreking van ‘Happy Money. The New Science of Smarter Spending’ (door Elizabeth Dunn en Michael Norton) in 5 delen. Deel 3: geld is tijd.

In deel 1 leerden we dat je geluk kunt oogsten door geld om te zetten in ervaringen. In deel 2 dat we meer genieten van ervaringen wanneer die ‘schaars’ zijn. In dit derde deel leren we om tijd te kopen.

Tijd is geld, ofwel a is b. “Maar dan is b toch ook a?”
Ooit was het een teken van beschaving als je begreep dat tijd er was om geld te verdienen. Westerse kolonisten begrepen er niets van als ‘inboorlingen’ weer naar huis gingen, zodra ze genoeg hadden verdiend om van te leven. Zelfs vandaag nog kunnen wij morele wroeging voelen als we onze tijd onvoldoende in productieve (want declareerbare) uren omzetten.
Toch waren die onbeschaafde Afrikanen of Indianen verder in wiskunde dan wij. Immers, als a=b, dan geldt toch ook b=a?
En hedendaagse geluksonderzoekers geven hen nu ook al gelijk.

Het lijkt zo makkelijk
Een van de beste manieren om geld in geluk om te zetten is door er tijd van te ‘kopen’. Domweg tijd om niet te hoeven werken en dingen te doen die je leuk vindt.
We weten het zelf, en onderzoek bevestigt het: forenzen, werken, het huis doen of de boodschappen, zijn niet de aangenaamste uren van de dag. Eenmaal op het werk, is er een voortgaande stroom van e-mail, die ons het gevoel geeft dat we nooit klaar zijn.

Ah, maar dan stoppen we er toch mee?

Of, wat meer realistisch: dan proberen we het toch met een beetje minder te doen en het een beetje aangenamer te maken? Nee, dáár hebben we vaak geen tijd voor.

Voorbeeld: forenzen
We weten dat mensen die werk hebben gemiddeld gelukkiger zijn dan werklozen. Dat is een van de standaard-uitkomsten van het geluksonderzoek. Maar werkloos zijn, heeft ook voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet dagelijks in de file op en neer.

• Dagelijks 2x een uur in de auto naar je werk, veroorzaakt eenzelfde daling in het geluksgevoel als… het kwijtraken van je baan!

Bedenk daarbij dat de benzine voor die dagelijkse kilometers nog een flinke hap uit het huishoudbudget neemt. Maar we zullen het hier alléén over de ‘gelukskosten’ hebben.
Eén onderzoek wees daarbij uit:

• Om het geluk te compenseren dat iemand verliest door dagelijks 2 x 22 minuten in de auto naar het werk onderweg te zijn, zou een inkomensverhoging nodig zijn van meer dan een derde.

Geluksdoctorandus neemt dit soort uitkomsten altijd met een korreltje zout. Dan nog blijft de richting waarin het wijst hetzelfde: als je die tijd anders kon besteden, zou je voor hetzelfde geluk heel wat minder geld nodig hebben.

Waarom lijkt geld vaak belangrijker dan tijd?
Het lijkt zo makkelijk om te zeggen dat we vaker ‘meer tijd’ moeten kiezen in plaats van ‘meer geld’. Maar als we weer eens voor de keus tussen tijd en geld staan, blijkt het laatste toch vaak zwaarder te wegen. Hoe komt dat?, vroegen onderzoekers zich af.

Geld en de dingen waar we geld aan uitgeven zijn tastbaar. Je kunt ze zien, je kunt ze aanraken én… ze zijn er morgen nog steeds! Maar tijd gaat voorbij…

Die kracht van het zichtbare en tastbare wordt nog sterker wanneer we gaan vergelijken. Stel, je hebt een paar schoenen nodig. Natuurlijk, ze moeten goed zitten en solide zijn. Denk je dat dit genoeg is en dat je geslaagd bent, komt de verkoper met allerlei andere modellen ter vergelijking.
Met schoenen valt het kostenverschil tussen die keuzes nog wel te overzien. Bij een auto daarentegen geef je zo een kleine extra vakantie (= gelukkige tijd) uit aan extra mooie velgen en een paar andere accessoires.

Er zit niets anders op, concluderen de schrijvers van Happy Money, Elizabeth Dunn en Michael Norton, we zullen onszelf moeten oefenen om die aantrekkingskracht van het materiële te weerstaan. Ze geven daarbij de volgende adviezen:

• Vraag jezelf af of het verschil in eigenschappen tussen verschillende producten ertoe leidt dat je je tijd beter zult besteden. 

• Je kunt ook denken aan de tijd die je moet werken of in de file moet staan om de kosten van een aanschaf terug te verdienen.

• Ten slotte een vraag die je altijd kunt stellen: verandert het iets aan hoe ik mijn dag doorbreng op (laten we zeggen) dinsdag?

Door jezelf vaker dit soort vragen te stellen – of door het samen te doen als je een stel
bent –, kun je langzaam maar zeker je weerstand tegen overbodige uitgaven vergroten. Je portemonnee zal je er dankbaar voor zijn. En dáárvan kun je weer tijd kopen.

Dit bericht is geplaatst in Boekbespreking, Economie, Geluksonderzoek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *