e-Frame slotconferentie moet ‘Voorbij bbp’-initiatief uit de schaduw halen

Aankondiging van de e-Frame-slotconferentie op de CBS-website

 

In de schaduw van de politiek zijn de nationale statistische bureaus samen met wetenschappers uit heel Europa bezig met een project om nationale vooruitgang op een veel bredere manier te meten dan alleen in termen van economische groei.
Daarbij wordt ook gekeken naar
sociale aspecten, human capital, kwaliteit van leven en duurzaamheid

Bijna niemand weet ervan, maar dit is het zogeheten e-Frame project, een officieel project van de Europese Unie (EU). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en zijn Italiaanse collega ISTAT zijn de voortrekkers. Partners zijn o.a. de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de New Economics Foundation (NEF) en de nodige universiteiten, waaronder die van Maastricht en Groningen.
Op 10 en 11 februari vindt in Amsterdam de slotconferentie plaats. 

(Terzijde: ons eigen CBS is daarnaast ook voorzitter in de internationale taskforce voor Measuring Sustainable Development. Daarin participeren onder meer de OESO, UNECE en Eurostat. De organisatie is merkwaardig stil over deze twee belangrijke projecten.)

Wat is het e-Frame project?
E-Frame is het European Framework for Measuring Progress en staat centraal in het officiële voornemen van de EU om ‘beyond GDP’ (ofwel ‘voorbij bbp’) te komen. Het project moet o.a. leiden tot een Europese harmonisatie van statistische metingen op het gebied van welzijn en vooruitgang van de samenleving.

In het kader van e-Frame zijn inmiddels een flink aantal internationale conferenties en workshops georganiseerd. Op de slotconferentie zullen de uitkomsten worden gepresenteerd en wordt, naar men zegt, de koers aangegeven voor een wijder Europees debat.

Geluksdoctorandus is benieuwd. Hoewel het in principe een zwaar initiatief is, waaraan door officiële organisaties en deskundigen uit veel Europese landen is meegewerkt, is de publiciteit (en dus de wisselwerking met een breder publiek) tot nu toe zo goed als nihil geweest. Het zou verrassend zijn als de slotconferentie dat ineens kan doorbreken.

Dit bericht is geplaatst in Economie, Geluksinitiatief met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *